10 MUSTHAVES TIL BABYEN (I EN #ADSKILLELSESKULTUR)

NynneAl magt til mommy, MUSTHAVES TIL BABYEN (I EN ADSKILLELSESKULTUR)Kommentarer

Vi lever i en accelereret og instrumentaliseret kultur, hvor det skal gå stærkt, vi skal omstille os, hanke op i os selv og fokusere på det positive. Tag en tudekiks og giv dit barn en sut – så vi kan komme videre.

Som skrevet her er det centralt i den vestlige verden, at børn tilbringer mange timer dagligt væk fra deres primære omsorgspersoner. Fem dage om ugen. Året rundt. Hele barndommen. Hvorfor?

Barnet i en adskillelseskultur

Adskillelsen mellem børn og deres forældre er en nødvendighed når den kultur vi har skabt, med dertilhørende overforbrug, selvrealisering og destruktion af jordens indbyggede termostat, skal holdes igang.

Jeg har tidligere (her og her) skrevet om at vi allesammen inderst inde er aber. Igennem millioner af år har omsorgen for afkommet været domineret af hands-on care. Det vil sige at vi som art har båret vores børn, sovet med vores børn, vugget vores børn og haft vores børn fysisk tæt på os. Hele tiden. I forbindelse med det vestlige industrielle samfunds opkomst sker der noget nyt. Vi begynder at træne småbarnet i at acceptere mindre fysisk respons og kontakt. Vi træner barnet i at blive beroliget i fravær af hands-on care fra os, deres primære omsorgspersoner.

Vi træner barnet i at udholde det jeg kalder adskillelseskulturen.

Ti musthaves til babyen i en adskillelseskultur

Her følger en liste med ti ting som vi uden at blinke med øjnene har lært at anse for musthaves, når vi får et barn. I en adskillelseskultur. Ti ting, som mommy-bloggerne, damebladene og hjemmesiderne med fokus på graviditet, fødsel og spædbarnspleje anbefaler, og tjener fede penge på, at vi anskaffer os før barnets ankomst. Ting du med stor effekt kan benytte, hvis du vil træne dit barn i adskillelse og vænne det til dit fravær.

  1. En barnevogn eller en klapvogn. Så behøver du ikke have dit barn sovende indenfor hos dig, eller bære det, når I færdes udenfor hjemmet. I behøver heller ikke gå tur og holde i hånd. På den måde kan man komme meget hurtigere frem, fordi barnet ikke behøver bruge sine langsomme ben. Den fås også med svingforhjul, og du kan vende den væk fra dig selv, så i heller ikke behøver at tale sammen eller se på hinanden. Jeg har en. Nej, to. NEJ, TRE! Død smarte! Og de kan allesammen noget forskelligt.
  2. En Babyalarm. Du kan anbringe dit barn helt op til 800 meter væk fra dig. Hvis du har den store pengepung fremme. Afstand koster! Du behøver ikke tjekke til dit barn (Sense the tone), for de fås også med temperaturmåler og kamera. Og vibrator. Og lys. Og samtaleanlæg, så man kan tale til sit barn. På afstand. Virkelig en smartphone der vil noget.
  3. Sutteflasken. Her finder du et alternativ til spændte bryster og nedløbsrefleks. Med en sutteflaske slipper du for, at det altid er dig der skal stå op om natten, eller sørge for at dit barn får mad i det hele taget. Med en sutteflaske kan hvem som helst tage over. Hvis forældrene synes.
  4. Modermælkserstatning. Med 5 strøgne mål og 150 ml vand i ovennævnte sutteflaske, så er både bryst og modermælk erstattet. Skriver jeg mens min kæreste står og “shaker” en gang proteinpulver. Han fik sgu nok for lidt erstatning som baby. Stakkels fyr.
  5. Tøjdyr. I alle afskygninger, lige fra rotte til sælhund. De er også super smarte, og kaldes i psykologiske fagtermer for overgangsobjekter. Anbefalingerne lyder på at moren kan sove med tøjdyret, så det kommer til at lugte af hende. Eventuelt sprøjte den lille blå elefant i ansigtet med modermælk. Og så derefter give det til barnet. Som substitut for hende. Det vil gøre det lettere for barnet at falde i søvn alene, fordi det kan knytte sig til dette spinkle minde om sin mors rævesure armhule. Jeg har skrevet tre indlæg, om hvad forskningen fortæller os om børns brug af tøjdyr. Læs dem her, her og her.
  6. Nature sway vuggen. Enhver mor med respekt for sig selv, Instagram og sit image som mor må erhverve sig sådan en. Smuk er den. Jeg har flere gange om dagen lyst til at lægge billeder op af min babys små tæer der ligger der og stikker ud. Med juno-filter. Så fint. Her kan du, igen, lægge dit barn væk fra dig og sætte fjederen i omdrejninger. Det minder om bevægelserne i livmoderen, fik jeg at vide, da jeg købte den for 2500 kroner. Barnet vil leve i en illusion om, at det stadig ligger helt tæt på dig. Og det kan børn godt lide og så sover de bedre. (Måske derfor de sælger den med “søvn-garanti”)
  7. En app til din Iphone med lyde fra livmoderen. Fik lige en ide. Hæng den op over nature sway vuggen og sæt i svingninger. Illusionen er komplet! Ren (omvendt) Matrix i børneværelset.
  8. Sutter. Fås til alle typer munde. Og med navne på. Og med suttesnor, så den aldrig behøver at være mere end 10 cm fra småbarnets primære sanseorgan. Modsat moren. Hun er 800 meter væk for enden af babyalarmens rækkevidde. Med sutten narrer man barnet til at tro, at det ligger i en tryg favn og sutter på sin mor. “Narresut” kaldte man det før i tiden. Nu siger man bare “sut”. Måske fordi det hele er blevet snyd?
  9. Et ur med en plastik kat. Der findes en gadget til børneværelset. Det er et ur med en plastik kat i, som man kan indstille til først at vågne, når man vil have kontakt med sine børn. Så kan du f.eks sætte katten til først at stå op kl.7, og hvis barnet så vågner før inde på sit værelse, kan det se på katten og konkludere, at nej. Mor og far vil ikke tale med dig endnu. Du må sove videre eller vente på at katten står op. Det lækre ved det her er, at så bliver du som forældre ikke vækket før du vil op. “Every parents dream”, som de også taler om i videoen nedenfor.
  10. Nanny cam. Man kan få videoovervågning, som filmer aktiviteterne på dit barns værelse. Så behøver du ikke tjekke til dine børn, men kan bare logge ind på din telefon og se om de ligger fint og venter. Foran den sovende kat.
  11. Bleer. Med bleer behøver du ikke være særlig meget på vagt i forhold til om dine børn skal tisse eller lave lort. Det gør de bare ned i bleen og vender sig lynhurtigt til at skide udover sig selv. Du kan så skifte den, hvis du synes den ser for tyk ud eller lugter. Du behøver faktisk ikke være indenfor lugteafstand. Du kan nøjes med at se på vådindikatoren. Den fortæller dig om det er tid til et bleskift. Bleerne findes med et “sobert og moderne udtryk”, med “luftigt mønster, som unikt og sofistikeret formidler bleens blødhed.”. Lort pakket stilfuldt ind. Tak Libero. Forbløffende hvor langt den teknologiske udvikling er nået.
  12. Babocush sengen. Som du finder i videoen nedenfor. Kronen på værket. Formet som kvindens bryst, fås med vibrator og hjertelyd. Måske det ypperste vores kultur kunne præstere indenfor spædbarnspleje.

Invitation til bålfest

Nåh, nu kom jeg til at overskride min liste. Overvejede også at putte ipad’en på, men det område er simpelthen for betændt til at jeg tør udtale mig.

Det er ikke sådan når man får skrevet sig varm. Apropos varm, så holder jeg bålfest i næste uge. Og tænkte på om der kunne være stemning for et sammenskudsgilde? Jeg har en masse stort og småt brændbart. Du kunne måske også have lyst til at medbringe dit?  Jeg brænder alt fra Emmaljunga og nature sway til babynova og jellycat.

Skriv en besked til mig, hvis du har interesse i at deltage.

Læs om min intention bag dette indlæg her.

Tegningen nedenfor er lavet af @kluddermor, som du finder på Instagram HER. Tegningen illustrerer hvordan den landsby, der burde favne moderen og barnet er blevet erstattet af en masse musthaves i en adskillelseskultur, hvor normen er at moderen primært alene skal varetage omsorgen for barnet. Og hvor mor og barn, måske grundet det for mange dybt udmattende i denne samfundskonstruktion, tilbringer meget kort og lidt tid sammen. Adskillelseskulturen er en substitutkultur, og dette illustreres tydeligt hos @kluddermor, når hun deler mange vigtige tanker om adskillelseskulturen, og ikke mindst, hvordan vi kludrer os ud af den. Klik HER og få en gratis one way ticket til den sprogrejse, som hun inviterer sine følger med på og som er en central del af budskaberne bag hashtagget #exitadskillelseskultur, som Familiefilosofi fandt på og bag vores #omsorgsrevolution

17 Kommentarer på “10 MUSTHAVES TIL BABYEN (I EN #ADSKILLELSESKULTUR)”

  1. Pingback: 10 (gode) grunde til at have en barnevogn – Tabitaner

    1. Hov! Forstår ikke hvorfor jeg ikke har set denne kommentar før. Undskyld, det sene svar. Tak for roserne! Det er dejligt at høre. Jeg tror og håber, at det er langt de færreste, der bruger alle de her hjælpemidler på den måde, som jeg har beskrevet dem. I så fald ligger det lige for at spørge, hvorfor man overhovedet får børn. De fleste bruger jo heldigvis tingene noget mere velafbalanceret. Ikke dermed sagt, at det ikke er vigtigt at forholde sig kritisk til brugen. Især i vores kultur, hvor mange ting er kørt af sporet, og vores sind og tanker er forurenede og forplumrede. Jeg ville i hvert fald ønske at jeg tidligere havde forholdt mig mere kritisk til brugen af alle de her “musthaves”.

    2. Har, af uforklarlige årsager, ikke set din kommentar før. Det er jeg ked af. Tak, for de rosende ord♥️. Er glad for at der findes folk, der synes jeg er sjov. Apropos min seneste videoblog.

      Jeg tror på at alle forældre vil deres børn det bedste. Jeg tror desværre bare at mange er fanget i en samfundsstruktur og i en kultur, som ikke er gode for os og vores børn. Men hvad kan man gøre? Tænke sig om – en gang til. Det er det jeg gerne vil appellere til. Jeg er nemlig glad og taknemmelig for at have mødt mennesker der fik mig til det. At tænke – en gang til♥️.

    1. “Til rejsesengen medfølger 3 stk. aftagelige aktivitetslegetøj, som kan stimulere syn og følesans. Aktivitetslegetøj med spejl, med rasle lyd og med pive lyd.”. Der er ikke sparet på noget. Tak for tippet♥️

  2. Jeg kan sagtens se (galgen)humoren og at det hele er sat på spidsen. Men jeg bliver alligevel rigtig ærgerlig over punkterne med flaske og modermælkserstatning. For det er altså ikke alle der KAN amme uagtet hvor mange og brave forsøg der gøres. Så det er ikke altid – jeg vil vove den påstand at i vores kultur er det stort set aldrig – at flasken tilvælges aktivt frem for amningen. Tværtimod er flaske og erstatning det alternativ der sikrer spædbarnets trivsel og ernæring hvor moderen af forskellige og givetvis smertefulde årsager ikke kan klare det ved ren nedløbsrefleks.

    1. Kære Du,

      Jeg kan godt følge dig, og netop derfor skrev jeg efterfølgende dette indlæg:

      https://verdenvedsidenaf.dk/2017/06/min-intention-med-min-kritik-af-musthaves/

      Jeg har desuden skrevet en række indlæg om amning (i en adskillelseskultur).

      Faktisk så ved vi at mange mødre stopper med at amme tidligere end hvad de internationale anbefalinger er. Og de nationale. Fordi flasken og modermælkserstatningen findes, så bliver det let f. eks at trappe ud af amningen tidligt.

      Det gjorde jeg. Jeg kendte ikke noget til de gavnlige effekter af at amme sine børn længere tid end normalen, og jeg blev inspireret af andre kvinder, som “supplerede”, som det hed. Og så pludselig ville min datter slet ikke have bryst mere og så sluttede det. Min historie er ikke usædvanlig.

      Selvfølgelig er der ingen kritik rettet mod mødre, der har reddet deres spædbarnsliv ved at give det erstatning, for noget de ikke selv kunne give.

      Tak for din kommentar♥️

      De bedste hilsener fra
      Nynne

  3. Det er både sjovt og sørgeligt at læse. Jeg kan godt se hvad du mener, men føler mig også lidt “ramt”.Jeg anskaffede mig en Nature Sway i sin tid, da jeg har tvillinger og simpelthen manglede hænder, da jeg var alene på barsel hver dag fra kl 7-17 fra mine børn var 3 uger. De var ikke altid synkrone og man kan bare ikke altid være to steder på een gang. Jeg havde konstant dårlig samvittighed.

    1. “Livet er mulighedernes kunst”. Og jeg tænker, at der kan være meget forringede muligheder for som tvillingemor, at favne sine børns behov for, at vugge dem i favn, hvis man, som du var, er overladt til ene kvinde at skulle varetage denne kæmpe omsorgsopgave. Og her må man så gøre det bedste man kan, som du gjorde. Og som jeg gjorde. Og som så mange andre mødre gør. Og her er slyngevuggen en hjælp.

      Det der for mig er vigtigt med dette indlæg er, at rette fokus på en kultur, som gør, at vi må benytte disse remedier for at kunne fungere. Fordi der ikke er en favnende landsby omkring kvinden og barnet. Fordi hun er efterladt til sig selv. Fordi alle andre, undtagen de andre nybagte mødre, er ude på arbejdsmarked. Mit formål med indlægget er at vi stiller os kritiske overfor HVORFOR disse remedier findes. Og jeg fornemmer af din besked, at du også læser den pointe, på trods af at du føler dig ramt. Jeg er selv ramt, og det er fra den ramt-hed, at jeg skriver bloggen.

      Mange kærlige hilsener til dig <3

  4. Dejligt indlæg! Det er utroligt at man faktisk i dag skal forsvare stadig at amme sit barn på 13 mdr. Og at vi har valgt at han først skal i institution når han er 15 mdr. De fleste syns det er klamt med amningen, at jeg er en “svag” mor fordi jeg ikke tager kampen for at stoppe amningerne og at det er synd for ham at han ikke er i institution endnu…

    1. Din beretning viser så tydeligt hvilken løgnhistorie, der blevet vores livshistorie. Men nu skriver vi den om <3

    1. Bleer kan man jo ikke undgå, men tænker alternativ vil være elimination communication, hvor man observerer barnets signaler, når de skal på toilettet. Det vil sikkert gøre at vi lærer at kende vores børn bedre ift. det område, og de vil blive blefri hurtigere:)

  5. Pingback: Mere om “vores adskillelseskultur”: Fordi jeg ikke vil være privilegieblind • I carried a watermelon

  6. Enig enig enig – Moonboon gyngen ligger pakket væk efter at den lille ikke var fan, som ellers lovet… Det er jeg dog ret glad for at hun ikke var!! Og – vi har købt en babyalarm da jeg stadigvæk “tager lur” med baby, enten i sele eller i vores samsovningsseng – dog har jeg ikke fået taget den i brug endnu, det har ikke virket rigtigt for os,, men er så meget i tvivl om det er for “ekstremt” at hun ikke sover dagslure alene – hun er 8 måneder – hvad gør man mon i den bedste af alle verdner? Måske en mærkelig kommentar, men Ved ikke hvor jeg skal søge råd til det, da de fleste jo netop bruger barnevogn og baby alarm (ja, vores kan satme også næsten det samme som en smart phone!!)

    Tak for dine skarpe skriv!!!

  7. Pingback: Nynne opfandt begrebet ”adskillelseskultur”: Mærkede clashet mellem moderinstinkt og normer - fødslen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *