MARIA OM BABYBÆRING PART 1 : HVORDAN KOMMER DU IGANG MED BABYBÆRING?

NynneAl magt til mommy, Om omsorgspolitikLeave a Comment

Da jeg fik min datter for tre år siden, havde jeg forinden anskaffet mig hele værktøjskassen med musthaves (til baby i en adskillelseskultur).
 
Jeg havde dog også fået en vikle af min kloge mor. Jeg forsøgte at binde det fem meter lange stykke stof to gange, og fik i samme forbindelse to akutte svedanfald og begyndte at græde i fortvivlelse. Jeg kunne ikke finde ud af det og kastede det ind i klædeskabet for senere at sælge det videre.
Jeg kendte ikke andre, der praktiserede babybæring. Derfor holdte jeg mig til musthaves (til baby i en adskillelseskultur) med hjul på, som alle omkring mig jo også benyttede.
 
Gid jeg dog havde vidst bedre og gid jeg havde kendt Maria, der står bag bloggen Bær Dit Barn Med Hjertet” dengang!
 
Maria har gjort det til sit livsmål, at gøre viden om at bære på sine børn meget let tilgængelig for nye forældre. På bloggen deler jeg i dag et indlæg, som jeg ville ønske, at jeg havde læst dengang – så både mit barn og jeg havde fået gavn af de fysiske, psykiske og samfundsmæssige gavnlige effekter af babybæring. DEL gerne indlægget, så kendskabet til denne vise måde at leve med sit barn kan udbredes <3 <3 <3 .
 
ET POLITISKE ARBEJDE, SOM VIL VÆRE MED TIL AT “TÆNKE VORES VERDEN ANDERLEDES” OG EN DEL AF OMSORGSREVOLUTIONEN! “

Måske jeg skal starte med at præsentere mig selv. Jeg hedder Maria. Jeg er uddannet fysioterapeut og slyngevejleder. Normalt kan du finde mig på bloggen der har navnet “Bær dit barn med hjertet”, hvor jeg blogger om alt mellem fastvikler og bæreseler. Du finder vej til bloggen HER.

Mit liv som babybærende mor

Jeg er mor til to lækre krudtugler og som alle andre havde jeg en klar forestilling om, hvordan jeg skulle være mor. Lange ture med barnevognen og mig siddende på cafe med kaffe, måske brunch og en veninde, mens lillen ville ligge og sove trygt og lækkert i sin vogn på den anden side af ruden. Jeg kan godt afsløre det langt fra var hvad der kom til at ske!

Min ældste datter har lært mig en ting eller 100 om det at blive mor og om at ændre kurs når det jeg ellers havde tænkt skulle ske bare ikke var det rigtige. Jeg har lært at stole 100% på min og min mands mavefornemmelse, når det kommer til vores børn og hvordan vi er forældre.

Også har jeg lært at bruge fem meter stof på den bedst tænkelige måde! Nemlig på at bære rundt på mine børn, når deres ben bliver for trætte, når de har brug for nærhed, men også når der er praktiske ting som aftensmad og lignende der skal være færdig.

Også har jeg lært, at lige præcis det er helt ok! Nej, de får ikke skabt en dårlig vane, hvor de ikke kan andet. Og nej, de får ikke manipuleret os voksne til at gøre som de vil – de små udspekulerede børn. For børn manipulerer slet ikke.

Tværtimod har vi trygge og glade børn. Få ulvetimer. Mindre at pakke i bilen og meget nemmere ved at komme rundt i landskabet. Børnene har lært os, at livet leves i bevægelse.

Jeg har gjort det til mit livsmål, at gøre viden om at bære på sine børn meget let tilgængelig for nye forældre. Og jeg er meget glad for at gæsteblogge her hos Nynne, og dermed få den hjælp til at sprede budskabet.

Når du er helt grøn – Hvordan får du så lige startet?

Hvis du står nu med en lille baby og ikke meget på overskuds eller søvn kontoen, så er strækvikle eller en vikle med navnet caboo lite helt sikkert stedet at starte.

 • Der er én måde du kan binde den på og en måde din baby kan sidde på. Det gør den så let at gå til.
 • Strækviklen er til at overskue økonomisk, da der ikke er den store forskel på de forskellige mærker mht. til bindegenskaber.
 • Strækviklen er en lidt varm løsning, da der skal tre lag stof over dig og baby, men det kan oftest løses med mindre tøj og en stofble.
 • En strækvikle er ret taknemmelig og de fleste kan klare 60 grader og en tørretumbling. Så den kan klare ble udslip og gylp.
 • En strækvikle kan bruges behageligt til baby vejer omkring 8 kg. Den kan sagtens bære mere, men den begynder at give sig og hive i skulderne, så det bliver mindre og mindre behageligt for den der bærer. Jeg bar min ældste i strækvikle til 10 kg, fordi jeg faktisk var ret skræmt ved tanken om fastvikle og det ville bare ikke rigtig lykkedes for mig. Den gang var der ikke så mange danske videoer på youtube og jeg kendte ingen der brugte det. Jeg følte mig ret lost og helt alene i verden.
 • Jeg kan ikke finde den video igen, der lærte mig at bruge strækviklen, men jeg har lavet min egen. Og jeg synes det er vigtigt du finder et par stykker. For vi gør det alle sammen forskelligt og vi lægger vægt på noget forskelligt.

Her har jeg samlet de, i min optik, bedste videoer.

KLIK HER, HER, HER og HER for at se dem.

Billedet her er taget klokken meget sent, med lillesøster Elna. Hun havde en kort periode med ondt i maven, hvor dette var det eneste der virkede. Her har vi været i gang i en uges tid. Så jeg var træt med træt på, for storesøster var jo vågen klokken 7 og skulle bruge mor.

Uanset hvilket bæreredskab du benytter, så er dine huskeregler altid de samme:

 • Tæt på dig: Barnet skal sidde helt tæt på dig. Der må ikke være luft mellem dig og dit barn.
 • Altid i syne: Du skal altid kunne se dit barns ansigt.
 • Kyssehøjde: Dit barn skal sidde så højt at du kan kysse det på panden, bare ved at bøje hovedet.
 • Barnets hage må ikke hvile på barnets bryst: Sørg for der er frie luftveje altid.
 • Ryggen skal være støttet af bæreredskabet.
 • Barnet skal være understøttet fra knæ til knæ af bæreredskabet.

Det var lidt om, hvordan du kommer igang med babybæring. I det næste indlæg vil jeg skrive om hvordan du kommer fra strækvikle til fastvikle.

Tak for at I læser med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *