“KONTINUUM-BEGREBET” OG BABYBÆRING

Nynne#adskillelseskultur, #omsorgsrevolution, Al magt til mommy, Om bøgerLeave a Comment

Som følge af mine indlæg om bogen “Kontinuum-begrebet” fik jeg en del henvendelser, der gik på hvordan jeg tænker bogens budskaber ind i min hverdag.

Hvis du ikke allerede har læst mine to boganbefalinger, så kan du finde dem HER og HER. Eller læse psykolog Mette Kolds korte, men virkelig gode artikel om bogen HER med anbefalinger til forældre.

Spørgsmålet er svært at svare kort på, fordi bogen rummer utrolig mange nuancer og budskaber. I virkeligheden bør spørgsmålet behandles ansigt til ansigt, hvor man udveksler erfaringer og tanker. Bogen er ikke en “Forældre-guide”, men en bog, der beskriver, hvordan man også kan leve sammen. Og for mig giver den måde at leve på så god mening på mange måder. Især i forhold til at dække barnets naturlige psykologiske og fysiologiske behov.

“Kontinuum-begrebet” kan vække den kritiske tænkning

Bogen har givet mig perspektiv på rigtig meget af det, hvor jeg før har sagt “Sådan er det bare”. Bogen viser os en masse, dog uden at fortælle os, hvad vi skal gøre eller mene. Den river os derimod ud af alt det vi bare går og gør – måske tankeløst påvirket af adskillelseskulturen. Bogen efterlader os i selskab med vores egen samvittighed og dømmekraft. For mig er det netop det der gør bogen levende og inspirerende. Den ryster vores verdensopfattelse! Jeg har tænkt meget over, hvordan bogen har været med til at “tænke min verden anderledes”. Den har nuanceret mit syn på de “10 musthaves til baby (i en adskillelseskultur)”. Nogle af de her “musthaves” har jeg valgt helt fra. Andre har jeg minimeret brugen af. Og forholdt mig langt mere aktivt og kritisk til. Bl.a klapvognen og barnevognen. Bogen gjorde mig bevidst om naturligheden i at ens børn sover tæt på en, og bæres fremfor at blive kørt rundt siddende eller liggende i et transportmiddel.

De gavnlige effekter af babybæring

Bogen fik mig til at fordybe mig i det her med “Babybæring”, på engelsk “babywearing”, som betyder at bære sine børn ved brug af bæreredskaber. Og jeg fandt ud af at påstanden om, at det er bedre at bære sin børn i et bæreredskab end det er at køre dem rundt på hjul, kan evidens og intuitionsbaseres. Gid jeg dog havde vidst bedre, fristes jeg til at råbe ud i rummet! I kan læse mere om de evidensbaserede gavnlige effekter af babybæring HER. Og angående det intuitionsbaserede, så kan I mærke efter indeni jer selv.

Babybæring er politisk og en del af omsorgsrevolutionen!

LÆS eller GENLÆS det smukke indlæg fra “Hjerte mod hjerte” HER, hvor Lillan giver taletid til det essentielle bag omsorgsrevolutionen – nemlig barnets stemme.

Hvis vi alle lyttede til barnet og så barnets behov, så ville vi nok allesammen bære vores småbørn og have dem tæt på os størstedelen af tiden. Og vi ville spare en masse penge. Desværre farves vores opfattelse af hvad den rette  “Omsorg for baby” er af adskillelseskulturen, som Stokke, Emmaljunga, Silvergross tjener milliarder på. Bybilledet, hvor størstedelen af babyerne køres rundt på hjul, er ligeledes med til at fastholde os i en opfattelse af, hvordan livet med børnene bør se ud. I Kontinuum-begrebet” bliver vi mindet om at hverken vi voksne eller børnene trives i en adskillelseskultur! Og vi kan formentlig genkende fra vores eget liv, at børnene stritter imod. Når vi f.eks sætter dem fra os. Når de ikke vil sidde i klapvognen, medmindre der er legetøj, snacks eller ipad, altså distraktion. Eller når de vågner i det sekund vi lægger dem fra os. Måske endda på trods af gyngende vugger, narresut og white noise! Og ikke mindst når vi afleverer dem i vuggestue.

Hvad hvis vi havde lært at tænke, at barnet fortæller os noget vigtigt? At barnet selv ved hvad der er dets behov? Og at det er vores opgave som omsorgsgivere at lytte, mærke efter og blive klogere på hvad der er barnets behov? Og derefter imødekomme de behov i måden vi indretter os i vores hverdagsliv og hermed i samfundet?

BARNETS STEMME ER ESSENSEN AF OMSORGSREVOLUTIONEN <3 <3 <3 

MØD MARIA OG DANIELA

Jeg er i denne revolution gået sammen med to stærke og modige kvinder om det politiske arbejde, som det er, at udbrede kendskabet til det, at bære sine børn ved brug af bæreredskaber.

Den ene er Maria, som har bloggen “Bær dit barn med hjertet”, som du finder HER og på facebook HER. Hun vil her på bloggen dele en række indlæg, som på bedste vis forklarer, hvor simpelt det faktisk er at gøre noget, som er godt for dig selv og dit barn. Hvor simpelt det er at benytte det hav af bæreredskaber, som der, heldigvis, findes.

Den anden er Daniela, som har Slyngekompagniet, hvor hun laver vejledninger i babybæring og sælger bæreredskaber, samt tøj, som gør det lettere at bære sine børn. Du finder hendes hjemmeside HER og facebook og Instagram HER og HER. Vi vil om ikke længe gøre det muligt for dig, sammen med op til tre andre, at vinde en vejledning i babybæring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *